Når mørket tar overhånd

Livet er ikke enkelt å leve. Det er mye tristhet og sorg og det er mange utfordringer. Jeg har aldri opplevd et sånn mørke , men jeg kjenner flere som har det. Jeg har snakket med flere unge som har det så leit og som ikke klarer å se at livet noen gang skal bli bedre.

At Ari Behn valgte å avslutte livet sitt syns jeg var utrolig trist. Og det er så mange som han. Så utrolig mange som oppriktig tenker at verden er bedre uten dem.

Det jeg syns var «fint» oppi det her, er at alle rundt han valgte å være ærlig om at han tok livet sitt. Det er altfor mange som velger bort livet sitt i Norge, og det må et fokus på det. Et mye større fokus. Vi må våge å sette selvmord på agendaen. Det må ikke lenger forbli tabu å snakke om.

Ingen av oss som ikke har vært i det mørket, klarer å forestille oss hva de går igjennom og hvordan det er så fastlåst at det ikke sees en eneste vei ut av det sorte. Det er vanskelig å forstå og godta at noen velger oss bort. For det er vel sånn det kan føles.

Jeg tror vi må bli flinkere til å se hverandre. For det er ikke enkelt å be om hjelp. Å vise seg sårbar er noe av det vanskeligste for oss mennesker. Det er nok lett å trekke seg inn i sitt eget skall når livet er for vanskelig å håndtere.

Filosofen Levinas skrev om ansiktsetikk og hvor mye vi kan få vite om andre mennesker ved å se godt på ansiktet. Man kan se sorg, glede, fortvilelse osv.. Jeg tror i vårt hektiske samfunn at vi bør bli flinkere til å se hverandre. Titte på hverandre når vi snakker sammen så kanskje vi fanger opp noen signaler som man ellers ikke hadde sett. Være tilstede og våge å spørre. Våge å blande seg.

Hvor heldig vi er kan vi alle glemme. Og det kan vi alle behøve å bli påminnet om innimellom. Men for de som er dypt nede i mørket , så har de ikke sjans til å se det. Kanskje vi kan minne oss om hvor heldige vi er som har muligheten til å se hverandre, og å hjelpe hverandre ? Til å være et medmenneske. Så heldig vi er som kan få muligheten til å vise andre hvor glad vi er i dem , og å vise de hvor stor verdi de har.

Og til deg som sliter. Vær så snill å ikke end livet ditt i dag når alt er som mørkest. Kanskje det ser annerledes ut i morgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s