Med blanke ark og fargestifter

1 januar 2020.

Da er årets første dag over og vi er i gang med et nytt tiår. Jeg er ikke så glad i nyttårsaften med raketter. Men jeg liker tanken på et helt nytt år. Samme som jeg alltid har satt veldig pris på en skrivebok med helt rene ark. Klare til å fylles.

Noen ganger blir det som jeg håpet , andre ganger blir det bare skriblerier og krøll og mye papir i søpla. Men sånn er vel livet også? Og da er det vel noe med å starte på nytt? Legge bak seg det som ikke funka og prøve igjen.

Å ha evnen til å prøve på nytt , reise seg opp igjen uansett hva det er, må være en egenskap vi alle ønsker oss. For det er ikke alltid så enkelt. Jeg tror vi må vite og skjønne og forstå at livet til tider er ganske uholdbart og at det kommer nedturer og sorger. Det kommer måneder og år som ikke nyttårsforsetta blir fulgt. Det kommer alltid ting som ikke vil gå som du planlegger eller ønsker . Du kommer til å gjøre dumme ting og det er ikke alltid du vil lære av det heller. Kan hende du kommer til å gjøre den samme dumme tingen om igjen. Og om igjen. Og det er greit.

Nettopp

Og mennesker gjør feil. Vi påfører hverandre sorg og smerte uten å alltid mene det. Vi sier dumme ting og vi handler noen ganger uten å tenke først.

Kanskje noe av det viktigste vi kan lære barna våre er å være rause. Selvfølgelig mot andre mennesker men også mot seg selv. Ikke ta seg selv så høytidelig. Lære de at de kommer til å feile. Bøttevis av ganger. Men at de skal reise seg igjen. De kommer til å gråte seg i søvn og de kommer til å ha vondt. Men de vil reise seg.

Kongens nyttårstale i år er noe alle bør lytte godt til. Han har skjønt det.

«Vi vet så lite om det som skal møte oss. Uvissheten gjør oss alle sårbare. Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene.Og bære hverandre om det trengs.»

Jeg har ingen nyttårsforsett fordi jeg vet jeg ikke kommer til å holde dem. Men jeg har et løfte . Jeg skal være så snill jeg kan. Og jeg skal prøve å se. Se og lytte. Og om jeg ikke klarer det hele tiden så prøver jeg bare på nytt igjen.

Jeg har mange valg å ta dette året og jeg skal prøve å velge riktig . Jeg har troa på et spennende år og jeg gleder meg til å fylle ut de blanke sidene. Og forhåpentligvis blir det med mange farger.